Oranžová vína

Oranžová vína získávají svoji barvu a charakteristické vlastnosti dlouhodobou macerací – ležením bobulí bílých hroznů na slupkách. Při maceraci se z dužniny a ze slupek uvolňují veškeré látky a také zbarvení, takže víno je mohutnější, tělnatější a má vyšší barevnost. Předpokládá se, že jde o původní starobylý výrobní postup výroby vín (tzv. kach...

Oranžová vína získávají svoji barvu a charakteristické vlastnosti dlouhodobou macerací – ležením bobulí bílých hroznů na slupkách. Při maceraci se z dužniny a ze slupek uvolňují veškeré látky a také zbarvení, takže víno je mohutnější, tělnatější a má vyšší barevnost. Předpokládá se, že jde o původní starobylý výrobní postup výroby vín (tzv. kachetinské technologie). 

Více

Oranžová vína V této kategorii se momentálně nenacházejí žádné položky.

Podkategorie

  • Cabernet blanc

    Historie této nové rezistentní odrůdy se datuje k roku 1991, kdy švýcarský pěstitel Valentin Blattner zkřížil Cabernet Sauvignon s neznámou hybridní odrůdou. Někteří odborníci usuzují, že onou neidentifikovanou odrůdou by mohl být hybridní komplex, který zahrnuje Sylvánské zelené, Ryzlink rýnský, Chancellor a ještě další neurčené odrůdy révy vinné. Bobule Cabernetu blanc jsou spíš menší, se silnou slupkou, odrůda je silně odolná proti nemocem a mrazu. CB je rozšířen především ve Švýcarsku a Německu, v menší míře i v Nizozemsku a Rakousku. Na víno se stejným označením nebo pojmenováním White Cabernet lze narazit ve Spojených státech a Austrálii, ale zde se jedná spíš o klarety nebo světlé mutace Cabernetu Sauvignon. Víno vyprodukované z Cabernetu blanc asi nejvíce připomíná Sauvignon blanc a Ryzlink rýnský.

  • Chardonnay

    Tato starobylá odrůda vznikla spontánním zkřížením odrůd Pinot a Gouais blanc. Podobně jako další Pinoty, ke kterým se řadí, pochází z Burgundska. Vzhledem k počtu vinařských regionů, kde se Chardonnay úspěšně pěstuje, jde o nejrozšířenější odrůdu na světě.

    Svoji popularitu si Chardonnay získalo díky své univerzálnosti – vyrábí se z něj prvotřídní tichá vína, která jsou vhodná ke zrání v dubových sudech barrique, do kupáží s jinými odrůdami nebo poskytuje surovinu pro výrobu vysoce kvalitních šumivých vín.

    Chardonnay dobře odráží terroir – klimatické a půdní podmínky. Víno ze severněji položených vinic bývá čisté a neutrální, v chuti minerální až ocelové s výraznou kyselinkou. V teplejších oblastech dosahuje Chardonnay tónů tropického ovoce, vyšší viskozity a plnosti.

    Podobně jako ostatní Pinoty i Chardonnay je vhodné pro několikaleté zrání na lahvi.

  • Pinot gris / Rulandské...

    Odrůda Rulandské šedé se ve světě označuje jako Pinot gris. Tento název se užívá i u nás. Výjimečně se můžeme setkat se staročeským označením Roučí šedé. Rulandské šedé je spontánní pupenovou mutací odrůdy Rulandské modré. Pochází z Burgundska, o jeho rozšíření do Čech a dalších zemí se zasloužil zejména Karel IV. Rulandské šedé bývá vláčné, plné, extraktivní, s dlouhou dochutí. Typická barva pro tuto odrůdu je zlatožlutá, někdy může dosahovat až růžových nebo oranžových odstínů. V chuti se můžeme setkat s tóny pomeranče, medu, kakaa, vanilky, jablek, hrušek, chlebu. U vyšších přívlastků dojem sladkosti podporuje vyšší obsah glycerolu a alkoholu ve víně. Kyselinky bývají potlačené. Rulandské šedé se výborně hodí k několikaleté archivaci.

  • Ryzlink rýnský

    Ryzlink rýnský je stará a velmi ceněná odrůda. Ne nadarmo se těší přízvisku víno králů a královen. Domovinou odrůdy je pravděpodobně německé Porýní. V našich zemích byl rozšířen Benediktýnským řádem v 17. století.

    S odrůdou Ryzlink vlašský nemá Ryzlink rýnský nic společného. Poslední výzkumy vystopovaly u Ryzlinku rýnského příbuznost s odrůdami Gouais blanc (Heunisch weiss) a Tramín červený.

    Odrůda je vhodná i pro pěstování v chladnějších oblastech na slunečných svazích. Ryzlink rýnský velmi výrazně odráží terroir, klíčovou roli hraje kyselina a její zralost. Ačkoliv se můžeme setkat s vysoce ceněnými ryzlinky s vyššími přívlastky, nejlépe se tzv. ryzlinkový fenomén rozvine na úrovni suchých kabinetních vín.

    Barva je světle zelenožlutá až zlatavá s přibývající zralostí vína. Škála vůní a chutí je široká, závisí na terroiru i ročníku, najdeme zde kořenité, minerální, zemité tóny, ale i lipový květ, broskve a muškát.

    Ryzlink rýnský je jedna z nejvyhledávanějších odrůd pro archivaci.