Filtrování produktů
Nahrávám...
Hledáte bílá, růžová nebo červená tichá vína? Projděte si sortiment Nevinného obchodu třeba po jednotlivých odrůdách. Anebo si vyberte šumivé víno.
Podkategorie
Bílá vína se vyrábějí z hroznů bílých moštových odrůd vinné révy. Rmut, tedy rozdrcené bobule se lisuje rychle po sklizni a získává se čistý mošt pro fermentaci.
Rosé nebo také růžová vína se vyrábějí z modrých hroznů, které se nechají odležet pouze krátkou dobu a tím se sníží obsah vyluhovaného barviva.
Klarety jsou bílá vína vyráběná z modrých hroznů. Hrozny se ihned po sklizni lisují menším tlakem, čímž vznikne bezbarvý mošt, z něhož po prokvašení vznikne bílé víno.
Červená vína se vyrábějí z modrých hroznů vinné révy. Červené barvivo obsahují slupky modrých bobulí. Mošt fermentuje spolu se rmutem několik dní a barvivo se tak vylučuje do kvasící šťávy. Fermentace trvá delší dobu než v případě bílého vína a dochází k ní obvykle za vyšší teploty. Červené víno obsahuje více tříslovin.
Oranžová vína získávají svoji barvu a charakteristické vlastnosti dlouhodobou macerací – ležením bobulí bílých hroznů na slupkách. Při maceraci se z dužniny a ze slupek uvolňují veškeré látky a také zbarvení, takže víno je mohutnější, tělnatější a má vyšší barevnost. Předpokládá se, že jde o původní starobylý výrobní postup výroby vín (tzv. kachetinské technologie).
Vína s vyšším obsahem CO₂ rozlišujeme podle základního dělení na šumivá a perlivá.
Šumivé víno, u nás hojně označované i výrazem sekt, je víno, které po otevření nádoby při 20 °C vykazuje přetlak způsobený oxidem uhličitým nejméně 3 bary. Je plněno do lahví s hřibovitou zátkou, která je upevněná zvláštním úchytným zařízením. CO₂ se do vína dostává primární a sekundární fermentací v uzavřené nádobě. Šumivá vína mohou být oxidem uhličitým dosycována, ale tento údaj musí být povinně uvedený na etiketě. Sekundární kvašení může probíhat buď v lahvi (pak mluvíme o metodě Champenoise - u nás označení traditionnelle nebo classique) nebo v nerezových ocelových tancích (tzv. metoda charmat). Šumivá vína u nás podléhají spotřební dani.
Šumivá vína se rozdělují podle zbytkového cukru. Používá se tradiční francouzská klasifikace:
Perlivé víno vykazuje v uzavřené nádobě přetlak oxidu uhličitého 1 až 2,5 baru. Někdy se označuje výrazem Frizzante. Perlivé víno bývá obvykled dosyceno oxidem uhličitým. Ale setkáme se i s perlivými víny, která vznikla druhotným kvašením. Rozhoduje hodnota přetlaku CO₂.
Klasifikace perlivých vín je z hlediska zbytkového cukru podobná jako u tichých vín:
Sevar 2017 z Vičického vinařství Mikulášek je mimořádně zajímavé víno. Upoutá už svou temně červenou barvou s indigovým odstínem. Ve vůni...
Hibernal 2020, polosuché z Vičického vinařství Mikulášek je bílé víno vyrobené z hroznů, které dosáhly cukernatosti 21°NM, což odpovídá...
Ryzlink rýnský 2015 , kabinet, Salon vín ČR 2018, Školní statek Mělník reprezentuje opravdu to nejlepší z Mělnické podoblasti. Ryzlinky ze...
Kerner ročník 2017 pozdní sběr ze Školního statku potěší svou plností. Víno se vyznačuje žlutozelenou barvou, aroma je výrazně ovocité, v...
Svatovavřinecké 2018, pozdní sběr z Českého vinařství Chrámce má temně červenou barvu s fialovým odstínem. Aroma je výrazně odrůdové...
Šumivé víno vyrobené klasickou metodou kvašení v lahvi z odrůdy Ryzlink rýnský. Chuť je svěží, převládá ovocitý projev odrůdového...
Víno je vhodné pro běžnou konzumaci. Toto tradiční cuvée vzniklo kupáží odrůd Solaris (80 %), Muškát moravský (10 %) a Müller Thurgau (10...
Rulandské šedé 2018 s přívlastkem výběr z bobulí z Velkých Žernosek je elegantní víno vyrobené z vyzrálých hroznů pocházejících z vinice...
Rinot 2020 z Vičického vinařství Mikulášek reprezentuje velmi netradiční interspecifickou odrůdu. Hrozny při sběru vykazovaly cukernatost...
Ryzlink rýnský Klamovka 2017 z Mělnického vinařství Kraus zformoval zejména vliv vápenaté půdy v horní části vinice Klamovka spolu s...
Sekt Blanc de Noir z vinařství Kraus je suché perlivé víno, vyrobené metodou Charmat z hroznů odrůdy Pinot Noir. Chuť je svěží, lehká s...
Chardonnay 2020, pozdní sběr z Vinařství pod Radobýlem je víno, které zaujme komplexní elegancí. Barva je zlatavá, harmonická vůně...